Assalamualaikum w.b.t

Kepada sesiapa yang “ter”melawat ke blog Nor ini selamat datang diucapkan… Sebenarnya kewujudan blog ini hanyalah untuk simpanan peribadi… Maklumlah dulu tulis-tulis dalam buku lepas tu lupa simpan di mana… Sekarang teknologi dah maju, jadi kita gunakan kemudahan yang ada sebaik mungkin. Tentang “bahasa rojak” yang Nor gunakan tu Nor minta maaflah yeee…Nak cepatlah katakan…

Nor kumpulkan semuanya dan pecahkan kepada beberapa kategori. Dalam kategori Barbeku ada bermacam-macam resepi masakan yang sesuai untuk majlis barbeku daripada yang bakar-bakar hinggalah ke bihun goreng, coleslow dan lain-lain.

Bagi kategori “Buat Sendiri Bahan Mentah” Nor kumpulkan dari pelbagai sumber dari web. Macam-macam ada…cara buat mi kuning, laksa beras, pekasam, telur masin dan lain-lain.

Untuk kategori “Resepi Kenalan” pula Nor kumpul dari kawan-kawan yang baik hati tak kedekut ilmu. Begitu juga dengan “Resepi Warisan” yang Nor kumpul dari Mak, Tok dan ahli keluarga yang lain. Biasanya dalam resepi warisan main agak-agak je kuantiti bahan-bahannya. Bagi yang dah biasa turun dapur tentu dah pandai agak. Kalau yang nak detail kuantiti bahan, kena booking tempat untuk berkursus dengan Nor lah ye…He3x…Jangan maraaah…

Untuk pengetahuan semua, bagi kategori selain dari “Resepi Warisan” dan “Resepi Kenalan”, tak semua yang dah Nor cuba…Jadi, kalau kawan-kawan cuba tak menjadi tu, maaflah yeee…

Akhir kata, madah berhelah dari Nor, “masakan yang sedap bermula dari hati yang tulus ikhlas si tukang masak itu”… takyah boh Aji pun sedap…yang penting, jangan lupa memasak dengan niat kerana Allah…laaaagi sedaaaap…pahala pun dapat…

Sekian dulu…selamat mencuba….

Salam Ingatan Tulus Ikhlas,

NOR SHAKILA SAMSUDIN

5 comments June 23, 2009

SAMBAL LENGKUAS (macam serunding)

Bahan:
2 cawan lengkuas
10 batang serai (kisar)
30 tangkai cili kering (kisar)
600gram bawang besar (dimayang)
300 gram ikan bilis (ditumbuk kasar)
1 biji kelapa dijadikan kerisik (dikisar)
5cm belacan (dikisar)
5cm halia (dikisar)
sedikit air asam jawa
3 senduk minyak masak

CARA:
Lengkuas dikisar dan direbus hingga didih, tapis dan buang airnya. Ketepikan.

Panaskan minyak tumis sebahagian bawang hingga naik bau.

Campur kesemua bahan kisar, ikan bilis dan bancuh dengan air asam jawa.

Masak dengan api perlahan selama 1 jam tetapi hendaklah selalu dikacau agar sambal rata dan tidak hangit.

* Saya pernah cuba resepi ni , sedap…dan rasa macam serunding daging la pulak… Ia tak mudah basi…

Add a comment June 7, 2012

Ikan Pari Masak Asam Tumis

Ikan Pari

Cabai hidup

Bawang merah/ bawang besar

Halia

Air asam jawa

Daun kesum/cenohom

Serai (diketuk)

Bunga Kantan

Terung/Bendi

Cara-caranya:

Mesin cabai, bawang & halia…Tumiskan bahan-bahan tersebut dengan serai. Masukkan air, air asam jawa dan ikan. Setelah mendidih masukkan daun kesum, bunga kantan & terung atau bendi. Masukkan garam dan gula.

Add a comment January 20, 2012

Ikan Keli Rebus Sambal Belacan

Resepi: Mak

Bahan A :

Ikan Keli atau anak2 ikan

Asam Keping/Gelugor

Garam/Gula

Bahan B (dimesin kasar atau ditumbuk kasar) :

Cabai Melaka

Cabai Hidup

Bawang (sikit saja)

Cara-caranya:

Rebus kesemua bahan A dan B dan setelah masak, angkat dan hidangkan.

 

Add a comment January 20, 2012

Masalodeh/Vadei

Resepi: Mak/Tok

Bahan-bahan:

Kacang parpu (direndam semalaman. sebahagian dimesin agak halus, sebahagian dimesin agak kasar)

Bawang merah atau Bawang Besar (dimayang halus)

Cili merah (dipotong kecil)

Jintan manis

Daun kari (dihiris kecil)

Gula & Garam

Caranya:

Satukan kesemuanya dan buat bulat2 dan leperkan dan goreng hingga kuning keemasan.

 

 

Add a comment December 10, 2011

Pizza


Bahan untuk roti piza (pizza based):

1 mug tepung gandum(mug besar biasa tu)
1/2 bungkus mauripan
1/2 mug air garam (secukup rasa & nanti tuang sikit2 mengikut lembut yg anda nak)

cara:
campur tpg ngan mauripan…boh air garam sikit2 sambil uli…uli rata, biar setengah jam-45 minit….sediakan loyang atau tudung periuk leper…sapu minyak…ambil tepung yg uli tadi, penyet2 & tempek atas loyang….pastu sapu sos cili atasnya  (bleh gak kalau takboh sos dulu, lepas masak baru boh). tabur bawang besar (dadukan), cili hidup (hiris kecik2), nenas dipotong kecil, daging burger yang dihancurkan (atau daging cincang goreng tanpa minyak dulu bagi separuh masak & campur garam & lada hitam sikit untuk bagi rasa)….kalau ada cendawan butang & sosej boh la…last tabur cheese (nor guna cheesedale yg digunting2 kecil2…ada juga jual sekarang cheese yang dah siap diparut…kira timbang)…pastu bakar 180 darjah selama 35-45 minit…nyum2

*daging cincang boleh diganti dengan daging burger…lagi sedap

P/S: Lagi senang buat pizza atas tudung periuk yang takda tangkai tu sebab nak potong senang.

Add a comment December 10, 2011

Cheese Cake

Resepi : Kak Su Abg Dolah

Bahan-bahan:

250g cream cheese
200ml fresh cream / plain yogurt
2 sudu besar lemon jus
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula

campurkan semua bahan di atas ke dalam mixer
biar sampai jadi cream

panaskan oven 170 degree bakar selama 40-45 minit.

cheese kek ni klu sejuk lg sedap makan tau..panas2 kurang..

Add a comment December 10, 2011

Udang Nestum

Bahan:

 Udang sederhana besar

Bawang besar (dimayang)

Cili padi (dipotong kecil)

Daun kari

Garam/Gula

Serbuk kunyit

Nestum keluarga

 

Caranya:

Udang digaul dengan garam kunyit dan digoreng sedikit garing. Ketepikan

Goreng bawang besar dan cili padi sedikit garing dan ketepikan. daun kari digoreng sedikit garing.

Satukan bahan2 yang telah digoreng tadi di dalam piring dan taburkan nestum.

Add a comment July 4, 2011

Mieng-Kham (Sireh Daun Kadok)

 

Gambar HiasanResepi: Kak Ilah (Pejabat Pelajaran Kulim Bandar Baharu)

Bahan:

Kacang goreng Shandong

Limau kasturi/limau kerisik (dipotong kecil)

Bawang besar (dipotong dadu)

Cili padi (dipotong dadu)

Halia (dipotong dadu)

Buah pala (halwa pala)

Sambal manis (cabai dimasak)

Daun kadok

Cara makan:

Lipat daun kadok dan buat kelonsong. Masukan semua bahan dan akhir sekali sambal manis. Lipat semula dan makan macam makan sirih…Mmmm, enak sangat…tak rasa macam daun kadok…makan sekali nak lagi dan lagi

Add a comment July 3, 2011

Tosei

Resepi asal : Mamak Aji ( http://balannambiar.wordpress.com/2011/01/10/resipi-tosei-dosai-mamak-penang/ ) <—blog yang sangat baik…sapa tak baca rugi tau

Inilah tosei saya

Bahan:
3 cawan tepung beras

1 cawan kacang uluntu (beli yang telah dikupas kulit)

1 cawan nasi sejuk

1 sudu halba

1 sudu kecil  garam

Cara:
Kacang uluntu dan halba direndam sekurang-kurangnya 6 jam (nor rendam petang…lepas balik kerja, malam sebelum tidur kisar pula). Kisar kacang uluntu, halba dan nasi dengan air. Peram semalaman. Pagi tu cedok sikit dulu dan masukkan garam dan tambah air jika perlu. Agak2 kecairan menyamai adunan kuih dadar. . Panaskan kuali leper hingga betul2 panas. Sapukan kuali leper dengan sedikit minyak (Nor sapu dengan bawang besar yang dibelah dua) . Tuangkan sesenduk adunan. Buat pusingan bulat dengan senduk. Seminit dua dah masak…. Makan dengan kuah sardin atau kari… kalau nak resepi cabai nyok ada dalam blog mamak aji… Nor tak bubuh lagi sebab Nor tak cuba lagi…

P/S: Kalau ada lebih,  simpan adunan dalam peti sejuk, jangan masukkan garam, kalau nak masak baru masukkan garam.

 

Add a comment April 22, 2011

Udang Mentega (Butter Prawn)

Inilah udang mentega saya

Bahan:
Udang sederhana besar (buang kepala dan ekor)
Mentega
Minyak Masak
3 biji kuning telur (dipukul dengan sedikit garam)
Susu cair
Garam kunyit
Gula
Daun kari
Cili api (dipotong kecil)
Bawang besar atau bawang merah (dimayang)

Cara:
a. Masukkan mentega & minyak dalam kuali. Masukkan telur perlahan2 sambil tangan sebelah lagi mengacau telur tersebut dengan cara pusingan berulang yang pantas. Angkat dan sejat. Ketepikan.

b. Goreng udang yang telah digaramkunyitkan hingga kuning. Angkat dan ketepikan.

c. Masukkan mentega & minyak dalam kuali. Masukkan bawang. Masak hingga layu. Masukkan daun kari. Goreng hingga garing. Masukkan cili api dan goeng hingga garing. Tuangkan sedikit susu sejat dalam kuali dan kacau. Masukkan udang goreng tadi dan kacau. Angkat dan masukkan dalam pinggan.

d. Taburkan telur (egg floss) dalam udang dan gaulkan. Taburkan gula. sedia untuk dimakan

Add a comment April 22, 2011

Pages

Categories

Links

Meta

Calendar

April 2014
M T W T F S S
« Jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Most Recent Posts

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.