Assalamualaikum w.b.t

Kepada sesiapa yang “ter”melawat ke blog Nor ini selamat datang diucapkan… Sebenarnya kewujudan blog ini hanyalah untuk simpanan peribadi… Maklumlah dulu tulis-tulis dalam buku lepas tu lupa simpan di mana… Sekarang teknologi dah maju, jadi kita gunakan kemudahan yang ada sebaik mungkin. Tentang “bahasa rojak” yang Nor gunakan tu Nor minta maaflah yeee…Nak cepatlah katakan…

Nor kumpulkan semuanya dan pecahkan kepada beberapa kategori. Dalam kategori Barbeku ada bermacam-macam resepi masakan yang sesuai untuk majlis barbeku daripada yang bakar-bakar hinggalah ke bihun goreng, coleslow dan lain-lain.

Bagi kategori “Buat Sendiri Bahan Mentah” Nor kumpulkan dari pelbagai sumber dari web. Macam-macam ada…cara buat mi kuning, laksa beras, pekasam, telur masin dan lain-lain.

Untuk kategori “Resepi Kenalan” pula Nor kumpul dari kawan-kawan yang baik hati tak kedekut ilmu. Begitu juga dengan “Resepi Warisan” yang Nor kumpul dari Mak, Tok dan ahli keluarga yang lain. Biasanya dalam resepi warisan main agak-agak je kuantiti bahan-bahannya. Bagi yang dah biasa turun dapur tentu dah pandai agak. Kalau yang nak detail kuantiti bahan, kena booking tempat untuk berkursus dengan Nor lah ye…He3x…Jangan maraaah…

Untuk pengetahuan semua, bagi kategori selain dari “Resepi Warisan” dan “Resepi Kenalan”, tak semua yang dah Nor cuba…Jadi, kalau kawan-kawan cuba tak menjadi tu, maaflah yeee…

Akhir kata, madah berhelah dari Nor, “masakan yang sedap bermula dari hati yang tulus ikhlas si tukang masak itu”… takyah boh Aji pun sedap…yang penting, jangan lupa memasak dengan niat kerana Allah…laaaagi sedaaaap…pahala pun dapat…

Sekian dulu…selamat mencuba….

Salam Ingatan Tulus Ikhlas,

NOR SHAKILA SAMSUDIN

5 comments June 23, 2009

Nasi Lemak (Mudah, ringkas, cepat)

Resepi: Aku Sendiri (Nor Shakila)

Nasi:

2 cawan beras

2 cawan santan cair

1 ulas bawang merah (dimayang)

1 batang kulit kayu manis (kecil)

1 inci halia (diketuk)

Sehelai daun pandan (jika ada-utk wangikan)

Garam dan gula

Cara:

Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi. Masak seperti nasi putih biasa.

Sambal:

1 ulas bawang merah (dimayang-untuk tumis)

Setengah ulas bawang besar (dimesin)

1 ulas bawang putih (dimesin)

3 sudu besar penuh cili mesin

1 sudu teh gula merah

Garam dan gula

Cara:

Tumis bawang. Bila layu, masukkan bawang mesin. Pastu masukkan cili mesin. Masukkan garam dan gula sesedap rasa. Kalau nak cantik, bila nampak kurang berkilat, tuangkan sedikit lagi minyak masak.

Tambahan:

Ayam goreng

Telur Dadar

Ikan bilis boreng

Kacang

Timun

Tempe goreng

Add a comment September 29, 2014

Gulai Ikan Talang dan Terung

Resepi: Mak

 

Bahan:

Ikan talang dan tulang ikan talang masin (jangan beli ikan talang masam, nanti hancur)

Terung (atau nenas)

Serbuk kari ikan (atau sekarang dah ada serbuk kari ikan masin)

Bawang merah dan bawang putih (dimesin dengan air dan serbuk kari)

Asam keping

Santan

Gula

Bawang merah dan cabai kering (ditumis dengan sedikit minyak-untuk dituang dalam kuah gulai bila dah masak)

 

Cara:

Rebus pes serbuk kari yang telah dimesin dengan bawang tadi. Masukkan ikan masin. Rebus hingga mendidih. Masukkan asam keping dan santan. Biar hingga mendidih. Masukkan terung sebentar saja dan padam api. Terus tuangkan bawang dan cabai kering yang digoreng tadi bersama minyak gorengan bawang tadi.

 

#Resepi gulai paling mudah pernah saya buat. Senang rupanya…

#Resepi ikan talang ni boleh juga digantikan dengan ikan bilis+nangka

 

Add a comment August 7, 2014

Kerabu Mempelam

Resepi : Aku sendiri (Nor Shakila)

Bahan:

1 biji Buah Mempelam (sagat kasar atau hiris)

2 batang Serai (dihiris halus)

1 labu Bawang besar (dimayang)

1 biji Cili Merah (dihiris halus)

5 biji Cili Api (dihiris halus)

Segenggam Ikan bilis (digoreng dgn sedikit minyak masak dan tumbuk sederhana kasar)

Segenggam Kacang Tanah (digoreng tanpa minyak dan tumbuk sederhana kasar)

Gula

Garam

Cuka

 

Cara:

Semua bahan digaul secukup rasa. Cuba la…in shaa Allah rasa mcm kedai ala Thai buat.

 

*Kerabu sotong//udang/suun:

-Tak perlu masukkan ikan bilis dan kacang tanah.

Add a comment August 7, 2014

Siakap/Bawal Stim

Bahan:

Ikan Siakap/Bawal Emas

Serai (dipotong dua & diketuk)

Halia (dihiris seperti batang mancis)

Daun limau purut

Tomato (didadu atau hiris agak nipis)

Sos Tiram

Gula/Garam

 

Hiris kecil:

Bawang merah

Bawang putih

Cili padi

Cili hidup

 

Cara:

Lumurkan ikan dengan garam. Taburkan kesemua bahan disekeliling ikan dan dalam sirip ikan. Percikkan sos tiram. Stimkan. In shaa Allah menjadi seperti di Restoran ala Thai. Cik abang pasti terkejut!!!! Cuba la…

 

Add a comment June 21, 2014

SAMBAL LENGKUAS (macam serunding)

Bahan:
2 cawan lengkuas
10 batang serai (kisar)
30 tangkai cili kering (kisar)
600gram bawang besar (dimayang)
300 gram ikan bilis (ditumbuk kasar)
1 biji kelapa dijadikan kerisik (dikisar)
5cm belacan (dikisar)
5cm halia (dikisar)
sedikit air asam jawa
3 senduk minyak masak

CARA:
Lengkuas dikisar dan direbus hingga didih, tapis dan buang airnya. Ketepikan.

Panaskan minyak tumis sebahagian bawang hingga naik bau.

Campur kesemua bahan kisar, ikan bilis dan bancuh dengan air asam jawa.

Masak dengan api perlahan selama 1 jam tetapi hendaklah selalu dikacau agar sambal rata dan tidak hangit.

* Saya pernah cuba resepi ni , sedap…dan rasa macam serunding daging la pulak… Ia tak mudah basi…

Add a comment June 7, 2012

Ikan Pari Masak Asam Tumis

Ikan Pari

Cabai hidup

Bawang merah/ bawang besar

Halia

Air asam jawa

Daun kesum/cenohom

Serai (diketuk)

Bunga Kantan

Terung/Bendi

Cara-caranya:

Mesin cabai, bawang & halia…Tumiskan bahan-bahan tersebut dengan serai. Masukkan air, air asam jawa dan ikan. Setelah mendidih masukkan daun kesum, bunga kantan & terung atau bendi. Masukkan garam dan gula.

Add a comment January 20, 2012

Ikan Keli Rebus Sambal Belacan

Resepi: Mak

Bahan A :

Ikan Keli atau anak2 ikan

Asam Keping/Gelugor

Garam/Gula

Bahan B (dimesin kasar atau ditumbuk kasar) :

Cabai Melaka

Cabai Hidup

Bawang (sikit saja)

Cara-caranya:

Rebus kesemua bahan A dan B dan setelah masak, angkat dan hidangkan.

 

Add a comment January 20, 2012

Masalodeh/Vadei

Resepi: Mak/Tok

Bahan-bahan:

Kacang parpu (direndam semalaman. sebahagian dimesin agak halus, sebahagian dimesin agak kasar)

Bawang merah atau Bawang Besar (dimayang halus)

Cili merah (dipotong kecil)

Jintan manis

Daun kari (dihiris kecil)

Gula & Garam

Caranya:

Satukan kesemuanya dan buat bulat2 dan leperkan dan goreng hingga kuning keemasan.

 

 

Add a comment December 10, 2011

Pizza


Bahan untuk roti piza (pizza based):

1 mug tepung gandum(mug besar biasa tu)
1/2 bungkus mauripan
1/2 mug air garam (secukup rasa & nanti tuang sikit2 mengikut lembut yg anda nak)

cara:
campur tpg ngan mauripan…boh air garam sikit2 sambil uli…uli rata, biar setengah jam-45 minit….sediakan loyang atau tudung periuk leper…sapu minyak…ambil tepung yg uli tadi, penyet2 & tempek atas loyang….pastu sapu sos cili atasnya  (bleh gak kalau takboh sos dulu, lepas masak baru boh). tabur bawang besar (dadukan), cili hidup (hiris kecik2), nenas dipotong kecil, daging burger yang dihancurkan (atau daging cincang goreng tanpa minyak dulu bagi separuh masak & campur garam & lada hitam sikit untuk bagi rasa)….kalau ada cendawan butang & sosej boh la…last tabur cheese (nor guna cheesedale yg digunting2 kecil2…ada juga jual sekarang cheese yang dah siap diparut…kira timbang)…pastu bakar 180 darjah selama 35-45 minit…nyum2

*daging cincang boleh diganti dengan daging burger…lagi sedap

P/S: Lagi senang buat pizza atas tudung periuk yang takda tangkai tu sebab nak potong senang.

Add a comment December 10, 2011

Cheese Cake

Resepi : Kak Su Abg Dolah

Bahan-bahan:

250g cream cheese
200ml fresh cream / plain yogurt
2 sudu besar lemon jus
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula

campurkan semua bahan di atas ke dalam mixer
biar sampai jadi cream

panaskan oven 170 degree bakar selama 40-45 minit.

cheese kek ni klu sejuk lg sedap makan tau..panas2 kurang..

Add a comment December 10, 2011

Pages

Categories

Links

Meta

Calendar

December 2014
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.