Pasta/Spagheti & Tips Memasak Pasta

June 5, 2009 thebest4u

Homemade pasta

Bahan2nya:-
1 1/2 cawan all purpose flour
2 biji telur
sedikit garam & air

Cara2 membuatnya:-

1. Tepung dibuat lubang kat tengah. Lepas tu masukkan telur, garam & sedikit air. Adun hingga tidak melekat2 kat tangan. Sekiranya adunan tak cukup air, tambah sedikit air.

2. Biarkan adunan selama 5 minit sebelum dibuat pasta guna mesin mcm mesin mee.

PS. Mcm buat wonton wrappers pulak. Actually saya pernah buat wonton guna resipi yg sama ie. bubuh inti kat wrappers sebelum digoreng/kukus or buat sup mcm recipe masakan Cina.

TIP : Cara Merebus Spaghetti

Petua utk masak spaghetti supaya lembut dan lemak

Mula-mula Jerang air dalam periuk.
Kandungan air kita agak-agak dengan kuantiti spageti
Kemudian masukkan secubit garam dan sesudu minyak masak
Apabila menggelak air , masukkan spageti
Kacaulah dengan senduk
Kalau nak tahu bila spageti kita dan masak, keratlah spageti tersebut dengan senduk
Dan kalau ianya senang dikerat, maka dah masaklah spageti itu.
Toskan spageti dengan tangguk
Kemudian lalukan di bawah air merata.
Toskan sedikit air kemudian gaulkan spageti dengan minyak masak 1 sudu.
Gaulkan rata.Dan toslah.
Apabila sudah cukup kering kita akan dapat nikmati rasa spageti yanglembut, lemak dan sedap di makan.

Petua utk masak spaghetti supaya air dia tak membuak-2

kalau kita masak spaghetti nie kenalah letak air banyak sikit supaya semua spaghetti masuk ke dalam air,
tetapi kekadang kalau kita masak dan terlupa jaga dia ……
tengok-2 air dah membuak

so nak elakkan air daripada membuak nie, senang jer …….
.sebelum panaskan air masukkan kat dalam itu ashtray(BEKAS ABUK OKOK) (cari yang baru lah …..)
dan letakkan dia secara terbalik ………kemudian baru panaskan air ………

tapi tak semua ashtray nie boleh guna,
cari yang berat (supaya selalu tengelam, yang paling baik cari yang dibuat dari kaca)
dan kat tepi-2 dia itu ada lobang (lekuk sikit jer kekadang ……) utk selitkan rokok …..
kalau tak der lobang/lekuk dia ………..
hmm tak leh guna …….
sebab lobang itu nanti berguna utk kawal bebola-2 udara yang keluar semasa masak tu ..

sila cuba dan insyaAllah air tak membuak lagi

Cooking pasta.

1. Pastikan air telah mendidih , tambah garam > lebih kurang 1 sudu besar dan memasukkan pasta bila air tersebut mendidih semula.
2. Gaul sekali sekala untuk memastikan pasta tidak melekat.
3. Lebih kuang seminit sebelum masa pasta masak, keluarkan satu pasta dan check, gigit is the best, jika still ada keras ditengah atau
ada line putih, maknanya pasta belum masak lagi.

Masa untuk pasta masak.

Pasta yg segar (fettuccine, tagliatelle, lasagna) cooks quickly, 3-5 minutes.
Pasta kering dan nipis memerlukan 6 – 9 minit utk masak(.spaghettini, shells, rotini)
Pasta yg tebal (penne, ziti, spaghetti, tortiglioni, etc.) memerlukan masa 12-15 minit.

About these ads

Entry Filed under: Buat Sendiri Bahan Mentah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

June 2009
M T W T F S S
    Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Most Recent Posts

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: