Laksa

June 11, 2009 thebest4u

Laksa tepung beras

Bahan-bahan ( 2 org )

* 2 cwn tepung beras
* 2 cwn tepung gandum
* Sdkt tepung ubi
* Sdkt air panas
* Sdkt air sejuk

Cara-cara

1. Tuangkan sdkt air panas ke dlm tpg gandum,tpg beras & tepung ubi.Gaul
sebati
2. Kemudian campurkan air sejuk
3. Tekan adunan dlm periuk di atas api yg berisi air mendidih.Acuan yg saya
gunakan ialah acuan maruku.
4. Bila dh terapung..maknanya dh msk le tu.Toskan..rendam dlm air
sejuk.Toskan.Siap

Nota (cara saya) http://masakansyikin2.blogspot.com/search/label/Laksa :

- Saya ayak semua tepung ni terlebih dahulu

- Saya memasukkan air panas dan gaul sebati (dengan tangan pun boleh) pastikan ia meratai tepung. Kemudian masukkan air sejuk.

 

-Semasa menambah air sejuk, pastikan ia sedikit demi sedikit dan uli hingga boleh jadi doh yang lembut, pastikan doh tu tak melekat kat tapak tanganlah.

 

-masukkan doh ni ke dalam acuan muruku dan pusing pemutar acuan tu hingga keluar juraian doh tu ke dalam air yg sedang mendidih. Biarkan sehingga juraian2 mee ni timbul, angkat dan toskan. Masukkan pula ke dalam besen air sejuk seketika. angkat dan toskan.

-cuba buat guna separuh sukatan asal dulu, boleh gak makan untuk dua orang.

-cumanya sekarang ni, lepas siap tos tu, ia masih gak ada melekat2 sikit..agaknya time merebus tu nak kena masukkan sikit minyak utk elakkan ia melekat2 mcm merebus homemade mee kuning tu. yang ni saya tak try lagi. tak pe next time

LAKSA (Sumber Alaf21)

200g tepung beras
50g tang meen fun (sejenis tepung berkanji/non-gluten flour)
1 camt garam
200 ml air mendidih
1 camb minyak jagung
tepung beras untuk menabur
air, untuk merebus
2 camb minyak jagung, utk merebus

Campur tepung beras, tang meen fun dan garam di dalam mangkuk besar. Masukkan air mendidih dan minyak. Kacau dengan senduk kayu kemudian uli dengan tangan hingga menjadi adunan yg lembut. Bentuk menjadi silinder panjang 21 cm dan potong menjadi 7 bahagian selebar 3 cm. Tutup dengan tuala bersih. Canai satu bahagian menjadi 8×10 cm dan tebalnya 1/2 cm. Taburkan tepung beras. Gunakan mesin pembuat mee untuk membentuk mee (laksa ‘homemade’ tidak bulat tetapi leper sedikit). Jerang air hingga betul-betul mendidih

LAKSA (NINOZ)

Tepung beras
Sedikit tepung ubi
Air panas mendidih
Air secukupnya
Garam secukup rasa

amik sebahagian tepung beras [jgn byk sgt] dicampur dgn tepung ubi..pastu tuangkan air panas yg mendidih…gaul rata dgn sudu/senduk kayu – rupanya mcm doh yg sgt lembik n very sticky…doh ini akan jadik sorta ‘gum’ utk adunan laksa or else bila kita celur laksa..dia akan berderai kalau guna tepung beras semata-mata
lepas tu..baru campurkan semua tepung beras dgn doh ‘gum’ tadi n uli secukupnya
then baru la masuk dlm acuan laksa..[ade mesin khas utk laksa..dibuat dari tembaga...sama mcm mesin cendul/marukku]
then mouldkan laksa tu direct dlm air yg sedang mendidih..agak2 dah timbul tu terus angkat n toskan

kalau nak buat laksa chap lak…kita tak mouldkan laksa tu direct dlm air mendidih
instead, laksa tu di susun setompok setompok atas daun pisang..then dikukus [laksa chap lagi sedap tapi tak tahan lama]
kalau tak dapat gambaran yg tepat…maaf lah yer..tatau nak terang dgn tepat..carik gambo pun tak jumpa

kalau laksa kuala kangsar lak..dorang gunakan tepung tgandum instead of tepung beras…tapi caranya lebih kurang je dgn laksa beras

Entry Filed under: Buat Sendiri Bahan Mentah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

June 2009
M T W T F S S
    Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Most Recent Posts

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: