Karipap

July 17, 2009 thebest4u

Resepi : Mak/Tok

Bahan Kulitnya:

Tepung gandum

Air garam

Marjerin/minyak masak

Caranya:

Panaskan marjerin/minyak masak sampai berbuih mendidih. Tuang dalam tepung gandum dan kacau segera.Tambah air garam & uli sampai tak melekat di tangan.

Bahan intinya:

Keledek/kentang

Serbuk kari daging (bancuh dengan air)

Daging/ayam/udang

Daun saderi/daun kari

Bawang merah (hiris nipis)

Kulit kayu manis

Caranya:

Tumis bawang , masukkan kulit kayu manis, masukkan bancuhan serbuk kari. biar mendidih, kan air, masukkan daging/ayam/udang, kacau sesekali sampai kering. masukkan daun saderi/daun kari. kacau

*Inti kari kentang ni boleh juga ditukar dengan inti kobis yang digoreng dengan sedikit kunyit, bawang merah, cili merah (potong) dan telur…Sedap juga…sesuai bagi anak2 kecil makan…

About these ads

Entry Filed under: Resepi Warisan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

July 2009
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Most Recent Posts

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: