Aneka Roti/Bun

September 10, 2009 thebest4u

Resepi Asas Bun
Bahan-bahan:
500 gm tepung roti
50 gm gula kastor
2 biji telur
15 gm yis kering (segera)
1/2 sudu teh garam
50 gm mentega/majerin
250 gm susu UHT (kotak)
sedikit air, jika perlu

Untuk glis(sapuan):
1 biji telur
sedikit air susu

Untuk topping :
5 batang sosej, direbus dan belah dua
sedikit sayur campuran
sedikit mayonis
sedikit sos cili

Cara Membuatnya :
1. Satukan semua bahan kecuali susu, ke dalam sebuah mangkuk pengadun.
2. Putar perlahan dengan alat hook supaya adunan sebati.
3. Masukkan susu sedikit-sedikit sambil memutar. Habiskan susu dan putar lagi hingga adunan lembut dan boleh ditarik nipis.
4. Bahagikan doh kecil-kecil seberat 50 gm. Tutup doh dengan plastik dan biarkan ia naik 2 kali ganda. Gelek doh kepada bentuk bulat.Rehatkan doh supaya ia naik lagi.
5. Mayonis dan sayur campuran di gaul bersama. Letakkan sosej di bahagian tengah doh dan taburkan sayur campuran. Picitkan sos cili atasnya.
6. Sapukan glis di sekelilingnya.
7.Panaskan oven ke suhu 200 darjah celcius. Sapukan dulang pembakar dengan majerin. Susun roti dan bakar selama 20 minit hingga masak.
Bahan-bahan ( 17 biji )
• # Bahan untuk Inti #
• 100 gram mentega bergaram, dilembutkan
• 1/4 sudu teh esen vanilla
• 35 gram gula perang
• # Bahan untuk Topping #
• 100 gram mentega, dilembutkan
• 80 gram gula aising, diayak
• 2 biji telur, dipukul sedikit
• 3 sudu makan NESCAFE dicampurkan dengan 2 sudu besar air
• secubit serbuk kayu manis, boleh dicampur kedalam esen kopi
• 100 gram tepung serbaguna, diayak
• # Bahan untuk Doh Manis #
• 500 gram tepung roti, diayak
• 20 gram tepung susu, diayak
• 75 gram gula kaster
• 1 sudu teh) garam
• 1 1/2 sudu teh yis segera
• 1 biji telur, dipukul sedikit
• 270 gram (270 ml) air atau susu segar (kalau sudah menggunakan susu tepung jangan guna susu tapi gunakan air)
• 60 gram mentega, dilembutkan
Cara-cara
1. Cara untuk Intinya Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
2. Cara untuk Topping Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan esen kopi. Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati. Masukkan kedalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
3.
Cara untuk Doh Manis Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam didalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit. Masukkan yis, telur dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian 55 gram (boleh dapat 17 bahagian). Bentukkan bulat. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama 10 minit.
4.
Cara untuk membuat Roti Boy Menggunakan telapak tangan leperkan adunan roti. Letakkan inti ditangan dan tutup dan kemaskan (mesti tutup betul kalau tidak sewaktu membakar inti akan terkeluar dan cair). Bentukkan bulat dan letakkan atas loyang pembakar yang telah disapu mentega. Ulangi untuk bulatan roti yang lain. Letakkan roti pada jarak 7.5cm diatas loyang pembakar. Ketepikan untuk diperap selama 45 minit didalam suhu suam. Pipe toppping diatas roti bentuk spiral (bulat-bulat) bermula dari tengah. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga roti kekuningan.
RED BEAN STOLLEN, CATERPILLAR BUN & MIXED FRUIT ROLL
Sumber: Roshayati Johari (Resipi.Net)

Stollen kacang merah
1 – Doh tu kita timbang 60g each dan bulatkan. Rehatkan 10 minit.
2 – Isikan inti kacang merah dan leperkan doh tu.
3 – Kita hiris doh yang leper tu dengan hujung pisau tajam yang dicelup tepung. Tapi hiris jangan putus hingga bawah. Hanya di permukaan saja.
4 – Terbalikkan doh tu. Gulung doh dengan bentuk hirisan melintang.
5 – Susun doh dalam loyang, biarkan 40 minit, sapu kuning telur dan bakar suhu 180 selama 20 minit.

Caterpillar Bun
1 – Doh ditimbang 60g each dan bulatkan.Rehatkan 10 minit.
2 – Canai doh hingga leper dan besar.
3 – Gulung doh memanjang. Rehatkan 30 – 40 minit.
4 – Paipkan topping yang plain dahulu diikuti dengan topping coklat. Bakar suhu 180 selama 25 minit.

Mix fruit roll (asalnya raisin bun)
1 – Timbang doh 200g each. Gaulkan dengan mix fruit. Bulatkan dan rehatkan 10 minit.
2 – Canai doh hingga nipis.
3 – Hiris hujung canaian dengan hujung pisau tajam.
4 – Gulung doh pada bahagian yang elok hingga sampai kebahagian yang dihiris.
5 – Rehatkan roll 30 – 40 minit. Sapu kuning telur dan bakar 180 selama 25 minit.

RESIPI ASAS ROTI

A
350 tepung roti/high protein flour
150g tepung halus
100g gula
1 camt garam halus
30g susu tepung
1 camt bread improver (optional)
1 camt bread softener (optional)
4 camt yis kering
Gaul bahan di atas sebati

B
air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campurkan bahan di atas dan timbang supaya mendapat
265g

C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.

Caranya
1) Masukkan bahan B dalam A. Uli hingga adunan agak licin.
2) Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
3) Biarkan doh selama 30 – 40 minit.
4) Tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini penting untuk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam.
5) Bahagikan doh ikut berat yang dikehendaki. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.
6) Keluarkan angin dari doh dengan cara memicit dan bulatkan sekali lagi.
7) Bolehlah dibentuk ikut suka.
8) Biarkan hingga naik 40 minit – 1 jam.
9) Bakar hingga masak.

Untuk topping
240g butter
240g gula halus
240g tepung kek
6 biji telur
coklat emulco
1 camb serbuk koko

1) Pukul gula dan butter hingga kembang.
2) Masukkan telur satu persatu sambil pukul.
3) Masukkan tepung dan sebatikan.
4) Ambil satu pertiga dari adunan dan campurkan denga
sebuk koko dan emulco (untuk adunan coklat)

Inti kacang merah – 50g each
Mix fruit/raisin – 50g each

Inti kacang merah
2 tin kacang merah/red kidney beans (jangan buang airnya)
5 sudu besar gula putih (kalau nak manis lagi tambah gula, ikut suka)
1 sudu besar minyak jagung

Cara membuat:
Kisar kacang dgn airnya sekali sampai hancur. Masukkan dalam periuk, campurkan gula dan minyak jagung. Masak atas api perlahan sambil kacau selalu supaya tak hangus.

Entry Filed under: Resepi Pilihan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

September 2009
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Most Recent Posts

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: