Laksam

June 11, 2009 thebest4u

Bahan-bahan untuk laksam
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
5 1/2 cawan air sejuk
1/2 cawan air panas mendidih

loyang bulat atau tudung periuk – lenser dengan sedikit minyak masak
(kalau nak cepat, gunakan 4-6 biji) periuk kukus – masak air hingga mendidih

Cara membuatnya
Campurkan tepung beras dan tepung gandum. Masukkan air sejuk. Kacau
rata-rata. Tuangkan air panas. Kacau rata-rata dan sedia untuk dikukus.

Cara mengukusnya.
Masukkan loyang atau tudung periuk ke dalam periuk kukus. Pastikan air
betul-betul mendidih untuk mengukus. Tuangkan satu atau satu setengah
senduk adunan tepung ke atas tudung periuk.. Jangan sampai melimpah tudung
periuk. Kukus sehingga masak. Untuk memastikan laksam dah masak, bila
tutup kukus dibuka, adunannya akan kelihatan mengelembung. Itu menandakan
dah
masak. Jadi, bolehlah diangkat..Biarkan sejuk sedikit, lepas tu bolehlah
digulung. Ulang proses hingga adunan tepung habis.

Entry Filed under: Buat Sendiri Bahan Mentah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

June 2009
M T W T F S S
    Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: