TELUR MASIN/ASIN

June 12, 2009 thebest4u

CARA MEMBUAT TELUR ASIN(Noormasri)

caranya:
basuh telur itik tu bersih2 tapi mak akak buat dia jemur sket telur tu lepas basuh tak tahu utk apa akak buat kat sini tak ada pun jemur2..alhamdulillah jadi gak..

masakkan air dan buh garam hingga masin rebing sehingga mendidih kemudian sejukkan…maaf akak tak pernah sukat garam ( % garam)..next time akak sukat..Insya’Allah

masukkan telur kedlm balang kaca/plastik..masukkan air garam tadi..biarkan selama sebulan..(akak suka selepas 3 minggu aje rasa masin sket2 je)

**kalau guna telur ayam peram selama 1 bulan 20hari**

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Serbuk sekam padi di bakar.
Campurkan garam dgn tanah liat.
Balut telor tersebut dgn tanah tadi.
Then, di golek plak dgn sekam padi yg telah di bakar.

********

dr blog http://pakupakis.blogsome.comTelur berwarna saja putih(biasa telur itik) dibersihkan dan dan dijemur seharian juga?untuk 10 biji telur anggaran kasar garam digunakan 500-700 gm.
– pastu boleh dijeruk dengan air masak yg suam dimasukkan garam dan dikacau sehingga kelihatan agak likat.
-Biarkan tenggelam kesemua telur dan boleh dapat result dlm minggu kedua kalau terlalu masin(garam lebih)?.kalau sedang2 masin airnya?minggu ke-3 Insya-Allah ok rasanya.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

SUMBER PERKONGSIAN BERSAMA EN.ISMAIL..thnk 4 sharing tips.

ismail | ismacomy@yahoo.com | IP: 60.51.7.111

Cara membuat telor masin komersial oleh peserta kursus menternak puyuh,ayam dan itek di Pusat Latihan Penternakan Ayam,Jabatan Perkhidmatan Haiwan, Melaka.

Bahan utama hanya 4 perkara:

1. 20 biji telur itik
2. Garam 50% tanah liat 50%,ini bermakna garam 500 gram dan tanah 500 gram.
3. Sekam padi yang dibakar.

Perhatian; Tanah hendaklah dari tempat yang bersih dan tidak berbau busuk.Kalau 100 biji telur agak2 la berapa kilo tanah dan garam yang mencukupi,
kalau 100 biji telur anggaran dalam 5 kilo tanah + 5 kilo garam kot? Nanti buat ada la pengalaman.

Persediaan:

1. Telur dibasuh bersih dengan span hijau dan dikeringkan.
2. Adun, uli atau kisar hingga sebati antara garam dengan tanah sehingga seperti tepung goreng pisang,agar mudah melekat pada telur apabila dicelupkan telur

ke dalamnya. Kalau boleh dibiarkan adunan itu beberapa jam agar sebati.
3. Untuk membunuh kuman atau bakteria yang mungkin ada,elok di kukus adunan itu,kalau tak nak bunuh kuman atau bakteria pun tak apa,kerana barangkali kuman

dan bakteris tidak boleh masuk dalam telur yang hendak dijeruk.(Kalau nak tahu kuman boleh masuk ke tak,rujuk ke doktor itik).
4. Sediakan sekam padi yang sudah dibakar dan sejuk.

Cara2 membuat:

Setelah semua bahan ada di depan mata,celup telur kedalam adunan tanah liat dan garam dan golekkan ke atas sekam hingga terlindung adunan tanah,ramas2 dan

tekan2 sekam ke telur dan susun atau letakkan telur dalam tempat simpanan.Kalau khusus untuk dijual,teruskan masukan ke dalam plastik dan susun dalam almari

atau bekas penyimpanan.Jangan lupa bubuh tarikh dan selepas 10 hari boleh uji dan rasa sendiri akan hasilnya.Selepas 20 hari boleh rasa sekali lagi dan kalau

rasa sudah boleh dijual maka juallah, apa tunggu lagi.Kalau tak nak jual pun beri percuma kat sanak saudara atau jiran,tentu seronok dapat memberikan hasil

kerja kita sendiri,lagi pulak bila kena puji kata telur masih yang kita buat sedap,terangkat bontot kena puji,ha ha.Selamat mencuba.

****

Cara membuat telor masin komersial oleh peserta kursus menternak puyuh,ayam dan itek di Pusat Latihan Penternakan Ayam,Jabatan Perkhidmatan Haiwan, Melaka.

Bahan utama hanya 4 perkara:

1. 20 biji telur itik
2. Garam 50% tanah liat 50%,ini bermakna garam 500 gram dan tanah 500 gram.
3. Sekam padi yang dibakar.

Perhatian; Tanah hendaklah dari tempat yang bersih dan tidak berbau busuk.Kalau 100 biji telur agak2 la berapa kilo tanah dan garam yang mencukupi,
kalau 100 biji telur anggaran dalam 5 kilo tanah + 5 kilo garam kot? Nanti buat ada la pengalaman.

Persediaan:

1. Telur dibasuh bersih dengan span hijau dan dikeringkan.
2. Adun, uli atau kisar hingga sebati antara garam dengan tanah sehingga seperti tepung goreng pisang,agar mudah melekat pada telur apabila dicelupkan telur

ke dalamnya. Kalau boleh dibiarkan adunan itu beberapa jam agar sebati.
3. Untuk membunuh kuman atau bakteria yang mungkin ada,elok di kukus adunan itu,kalau tak nak bunuh kuman atau bakteria pun tak apa,kerana barangkali kuman

dan bakteris tidak boleh masuk dalam telur yang hendak dijeruk.(Kalau nak tahu kuman boleh masuk ke tak,rujuk ke doktor itik).
4. Sediakan sekam padi yang sudah dibakar dan sejuk.

Cara2 membuat:

Setelah semua bahan ada di depan mata,celup telur kedalam adunan tanah liat dan garam dan golekkan ke atas sekam hingga terlindung adunan tanah,ramas2 dan

tekan2 sekam ke telur dan susun atau letakkan telur dalam tempat simpanan.Kalau khusus untuk dijual,teruskan masukan ke dalam plastik dan susun dalam almari

atau bekas penyimpanan.Jangan lupa bubuh tarikh dan selepas 10 hari boleh uji dan rasa sendiri akan hasilnya.Selepas 20 hari boleh rasa sekali lagi dan kalau

rasa sudah boleh dijual maka juallah, apa tunggu lagi.Kalau tak nak jual pun beri percuma kat sanak saudara atau jiran,tentu seronok dapat memberikan hasil

kerja kita sendiri,lagi pulak bila kena puji kata telur masih yang kita buat sedap,terangkat bontot kena puji,ha ha.Selamat mencuba.

Entry Filed under: Buat Sendiri Bahan Mentah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

June 2009
M T W T F S S
    Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: