Karipap

July 17, 2009 thebest4u

Resepi : Mak/Tok

Bahan Kulitnya:

Tepung gandum

Air garam

Marjerin/minyak masak

Caranya:

Panaskan marjerin/minyak masak sampai berbuih mendidih. Tuang dalam tepung gandum dan kacau segera.Tambah air garam & uli sampai tak melekat di tangan.

Bahan intinya:

Keledek/kentang

Serbuk kari daging (bancuh dengan air)

Daging/ayam/udang

Daun saderi/daun kari

Bawang merah (hiris nipis)

Kulit kayu manis

Caranya:

Tumis bawang , masukkan kulit kayu manis, masukkan bancuhan serbuk kari. biar mendidih, kan air, masukkan daging/ayam/udang, kacau sesekali sampai kering. masukkan daun saderi/daun kari. kacau

*Inti kari kentang ni boleh juga ditukar dengan inti kobis yang digoreng dengan sedikit kunyit, bawang merah, cili merah (potong) dan telur…Sedap juga…sesuai bagi anak2 kecil makan…

Entry Filed under: Resepi Keluarga Saya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

July 2009
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Most Recent Posts

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: