Kuih Dadar / Ketayap

July 17, 2009 thebest4u

Resepi: Mak/Tok

Bahan untuk kulitnya:
Tepung gandum
Air+garam+pewarna hijau/air daun pandan
Telur

Cara:
Bancuh kesemuanya. Tapiskan. Agak-agak cair (jangan cair sangat). Panaskan kuali. Sapu sedikit minyak dalam kuali.Tuangkan sesenduk dan lenggangkan. Tutup dengan tudung periuk. Bila warna bertukar agak jernih maknanya dah masak.Angkat dan susun dalam pinggan.

Bahan Untuk Intinya:
Kelapa parut segar
Gula Melaka/gula kabung/gula gerek/gula merah
Air

Caranya:
Didihkan sedikit air. masukkan gula, kacau sampai pekat. Masukkan kelapa parut.
*Jika tiada gula di atas. Gunakan gula pasir. Caranya, mask gula pasir dalam kuali sampai bertukar warna perang, masukkan sedikit air dan kelapa. Kena cepat2, nanti gula hangus pahit.

Entry Filed under: Resepi Keluarga Saya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

July 2009
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: