Tosei

April 22, 2011 thebest4u

Resepi asal : Mamak Aji ( http://balannambiar.wordpress.com/2011/01/10/resipi-tosei-dosai-mamak-penang/ ) <—blog yang sangat baik…sapa tak baca rugi tau

Inilah tosei saya

Bahan:
3 cawan tepung beras

1 cawan kacang uluntu (beli yang telah dikupas kulit)

1 cawan nasi sejuk

1 sudu halba

1 sudu kecil  garam

Cara:
Kacang uluntu dan halba direndam sekurang-kurangnya 6 jam (nor rendam petang…lepas balik kerja, malam sebelum tidur kisar pula). Kisar kacang uluntu, halba dan nasi dengan air. Peram semalaman. Pagi tu cedok sikit dulu dan masukkan garam dan tambah air jika perlu. Agak2 kecairan menyamai adunan kuih dadar. . Panaskan kuali leper hingga betul2 panas. Sapukan kuali leper dengan sedikit minyak (Nor sapu dengan bawang besar yang dibelah dua) . Tuangkan sesenduk adunan. Buat pusingan bulat dengan senduk. Seminit dua dah masak…. Makan dengan kuah sardin atau kari… kalau nak resepi cabai nyok ada dalam blog mamak aji… Nor tak bubuh lagi sebab Nor tak cuba lagi…

P/S: Kalau ada lebih,  simpan adunan dalam peti sejuk, jangan masukkan garam, kalau nak masak baru masukkan garam.

 

Entry Filed under: Resepi Pilihan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

April 2011
M T W T F S S
« Jun   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: