Udang Mentega (Butter Prawn)

April 22, 2011 thebest4u

Inilah udang mentega saya

Bahan:
Udang sederhana besar (buang kepala dan ekor)
Mentega
Minyak Masak
3 biji kuning telur (dipukul dengan sedikit garam)
Susu cair
Garam kunyit
Gula
Daun kari
Cili api (dipotong kecil)
Bawang besar atau bawang merah (dimayang)

Cara:
a. Masukkan mentega & minyak dalam kuali. Masukkan telur perlahan2 sambil tangan sebelah lagi mengacau telur tersebut dengan cara pusingan berulang yang pantas. Angkat dan sejat. Ketepikan.

b. Goreng udang yang telah digaramkunyitkan hingga kuning. Angkat dan ketepikan.

c. Masukkan mentega & minyak dalam kuali. Masukkan bawang. Masak hingga layu. Masukkan daun kari. Goreng hingga garing. Masukkan cili api dan goeng hingga garing. Tuangkan sedikit susu sejat dalam kuali dan kacau. Masukkan udang goreng tadi dan kacau. Angkat dan masukkan dalam pinggan.

d. Taburkan telur (egg floss) dalam udang dan gaulkan. Taburkan gula. sedia untuk dimakan

Entry Filed under: Resepi Pilihan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

April 2011
M T W T F S S
« Jun   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: