Gulai Ikan Talang dan Terung

August 7, 2014 thebest4u

Resepi: Mak

Bahan:

Ikan talang dan tulang ikan talang masin (jangan beli ikan talang masam, nanti hancur)

Terung (atau nenas)

Serbuk kari ikan (atau sekarang dah ada serbuk kari ikan masin)

Bawang merah dan bawang putih (dimesin dengan air dan serbuk kari)

Asam keping

Santan

Gula

Bawang merah dan cabai kering (ditumis dengan sedikit minyak-untuk dituang dalam kuah gulai bila dah masak)

 

Cara:

Rebus pes serbuk kari yang telah dimesin dengan bawang tadi. Masukkan ikan masin. Rebus hingga mendidih. Masukkan asam keping dan santan. Biar hingga mendidih. Masukkan terung sebentar saja dan padam api. Terus tuangkan bawang dan cabai kering yang digoreng tadi bersama minyak gorengan bawang tadi.

 

#Resepi gulai paling mudah pernah saya buat. Senang rupanya…

#Resepi ikan talang ni boleh juga digantikan dengan ikan bilis+nangka

 

Entry Filed under: Resepi Keluarga Saya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

August 2014
M T W T F S S
« Jun   Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: